Lad stress blive på jobbet i din ferie – gode råd til før og under ferien
lad stress blive på jobbet
Du behøver ikke spilde din ferie med at vænne dig til at holde ferie.

”Man bruger jo 1 til 2 uger af ferien på at falde ned.”

”Den sidste uge bruger jeg jo til at forberede mig på at skulle på job igen.”

De to sætninger er nok dem, jeg hører oftest i denne tid.
 Den gode nyhed er: Det behøver ikke være sådan.

Øv dig allerede nu:

 • Når du forlader jobbet, siger du: ”Farvel job, vi ses i morgen” – når du møder næste dag, siger du: ”Godmorgen, job.”
 • Forestil dig, at du tager jobbet af og på. Også hvis du er nødt til at arbejde hjemme. På jobbet kan du forestille dig, at du stiller det fra dig, lige inden døren lukker sig efter dig.
 • Lad være med at tjekke mails efter endt arbejdstid – få slået funktionen fra, hvis din telefon fortæller dig: ”Der er ny mail.”

Lige inden ferien:

 • Sæt tid af hver dag de sidste dage inden ferien. Tid til at prioritere hvad du skal have nået inden ferien og lav en liste med ting, du skal tage dig af, når du kommer tilbage.
 • Din indbakke behøver ikke være tom – det er som regel en urealistisk drøm.
 • Brug lidt tid på at finde ud af, hvad ferien skal bruges til? Når den er omme, hvad vil du så gerne kunne sige om den?
 • Lav ”Jeg holder ferie beskeder” på mail og telefon – (se længere nede i bloggen).
 • Skriv dit password ned et hemmeligt sted (et sted du kan huske), det er surt at bruge tid den første dag på at resette password.
 • Gør noget rart den sidste dag – både på jobbet og hjemme for at fejre, du har ferie.

Lav ”jeg holder ferie” beskeder:

Vær specifik både på mail og telefon. ”Jeg holder ferie og tjekker ikke mail fra xx.xx.xx til xx.xx.xx. Derefter vil jeg glæde mig til at besvare din mail. Hvis det ikke kan vente, så kontakt NN på zzzzzzzz”. Det samme gør sig gældende på din telefonsvarer. Bruger du samme telefon til arbejde og privat, så sig at man kan sende en sms, hvis det ikke kan vente, til du er tilbage igen. På den måde ved du, at du kan lade være med at læse mails og tjekke telefon.

På ferien:

Lad være med at tjekke mails

Slå synkronisering af mails fra.

Lad være med at tjekke telefonbeskeder

Du ved jo, at hvis det på ingen måde kan vente, så sender folk en sms.

Prioriter din ferie – hvad vil du bruge dagen til?

Tid kan ikke genbruges. Den tid, du bruger til at arbejde eller tænke arbejde, har du taget fra noget andet. Er det det, du vil? Der skal hellere være for lidt end for meget på dagens program.

Sæt din telefon i ”fly-mode”

Aftal med dem du holder ferie med, hvornår og i hvor lang tid, du sætter telefonen i ”fly-mode”. På den måde behøver du ikke hele tiden tjekke ”om der noget, du skal tjekke”. Du ved, at det er der ikke.

Skriv arbejdstanker ned

Popper der arbejdsrelaterede tanker op, så skriv dem ned. Aftal med dig selv: ”Det tager jeg mig af efter ferien”. Så behøver du ikke bruge energi på at huske din geniale ide.

Er det livsnødvendigt, at du alligevel arbejder lidt i ferien?

Har du et job, hvor det handler om liv og død, og hvor du ikke kan holde HELT fri, så aftal med dem omkring dig og ikke mindst dig selv – hvornår og hvor længe du arbejder. Lad være med at snige dig til det. Det virker uærligt og endnu mere irriterende, end hvis du melder rent flag. Dobbelttjek med dig selv: ”Går verden virkelig i stå, hvis jeg holder fri?”. Måske er virkeligheden, at dem på dit job, bliver bedre til deres job og bliver mere selvkørende, hvis du viser tillid og lader dem komme til.

Lav tidspunkter til opdateringer og hilsner

Du får sikkert lyst til at dele dine ferieglæder med andre – husk at det ikke behøver være ”live udsendel­ser”. Vi bliver lige så glade for dine opdateringer, selvom de er nogle timer gamle.

Læg mærke til, hvad de nye vaner giver

Det kan være svært at vænne sig til de nye vaner. Din hjerne beder dig hele tiden lige kigge på telefonen, selvom den er på ”fly”. Læg mærke til, hvad du får i stedet for. Spørg evt. dine kære, hvad de oplever anderledes. Jeg er sikker på, at du vil blive glad for svaret.

Forberedelse til at komme tilbage er også arbejde

Ethvert valg er et fravalg, så vælger du at bruge din fritid på at gøre klar til at komme på job, er det et aktivt valg og et aktivt fravalg af noget andet. Kun du ved, om det er det rigtige valg og fravalg.

Du ønskes den dejligste ferie, som du nyder fra første til sidste dag.

P.s: Husk du altid er velkommen til at ringe 2245 5152 eller skrive på lt@liseterp.dk for at få 15 min gratis rådgivning.
Jeg glæder mig til at høre fra dig!

 

6 Kommentarer

 1. Så gode råd – konkrete og realistiske. Som fællesnævner ser jeg en regel om at være nærværende i det, man gør.

  • Hej Ove.
   TAK. Ja, nærvær er kodeordet.
   Dbh Lise

 2. Perfekt tjekliste. Nu ferie tom 3/8.

  • Hej Jesper.
   Tak – og rigtig god ferie!
   Dbh Lise

 3. Tak for dette super relevante indspark. Det skal være min indgangsbøn til årets ferie! Glæder mig allerede. Rigtig god sommer!
  Kh. Lene

  • Tak 🙂 og i ligemåde.

Forfatter

Lise Terp

Jeg har mange års erfaring med rådgivning af ledere og specialister i videntunge miljøer. Både i private og offentlige virksomheder.

Ring til mig på 2245 5152 eller skriv til mig her og hør hvad jeg kan byde ind med!